Vanalinna sumin: Kolmapäeval, 30. juulil kl 17 algab Jaani kiriku juurest ajalooretk “Kulinaarne Tartu”.
Kuidas nad ikkagi värsked austrid 19. sajandil Tartusse tõid? Tartu on olnud aktiivne laadalinn ja üliõpilaste linn. Just need kaks asjaolu on mõjutanud Tartu söögikultuuri vast rohkem kui miski muu.
Üliõpilased võtsid üüripinna nii odavalt kui sai. Enamasti üks tuba köögi ja peldikuta. Nad sõid väljas ja Tartu söögikohad seadsid oma menüü ja teeninduse ajad seda arvestades. Tartu laadalised vajasid lihtsat toitu ja head rüübet. Turu ja Emajõe ala toidukohad arvestasid just sellega.
Tänu ülikoolile oli Tartu aga ka maailmalinn – siin õppisid ja õpetasid inimesed, kellele olid tuttavad nii Viin, Pariis kui ka Peterburi. Nõnda oli Tartus restorane ja kohvikuid, mis sihtisid ennast seesugustele maailmakodanikele.
Tuur sukeldub ajalukku, aga vaatame ka, millised olid Tartu kultuslikud söögikohad nõukogude ajal. Ning püüame arutada, milline üleüldse on hea koht Tartu kesklinnas söögikoha pidamiseks.
Retk algab Jaani kiriku juurest ning seda juhib Siuru kultuurikeskuse juht Aavo Kokk. Piletid (8 €) on müügil Piletimaailmas.